Čokoláda

21. února 2009 v 11:08 | Mimmi |  POZOR!!!
Pravda alebo mýtus?

Ak sa ešte stále trestáte za to, že ste podľahli tomuto sladkému pokušeniu a po večeroch tajne vyjedáte čokoládu, pretože normálne je to nezdravé, môžete s tým pokojne prestať.

Odborníci totiž zistili, že čokoláda pozitívne vplýva na vysoký krvný tlak a jej konzumácia pomáha výrazne znížiť riziko hypertenzie. Obsahuje takisto antioxidačné látky, ktoré napomáhajú lepšiemu fungovaniu a elasticite ciev, čím znižujú riziko srdcovo - cievnych ochorení. Okrem toho, čokoláda uvoľňuje v ľudskom tele tzv. betaendorfín, ktorý v ľudskom tele vyvoláva príjemné pocity, a tak nám je po požití tohto lákadla ľahko nielen na tele, ale aj na duši.

Netreba to však preháňať, pretože "priveľa dobrého skutočne škodí" a čokoláda má predsa len aj negatívne účinky. Ako každá sladkosť, aj čokoláda je len zdrojom prázdnych kalórií a potláča chuť na skutočne hodnotné jedlo. Obsahuje len málo bielkovín, ale priveľa tukov a cukrov, ktoré pri väčšom množstve zvyšujú telesnú hmotnosť.

Takže, dámy, pozor na postavu!
Ako to bolo naozaj

Slovo čokoláda pochádza z jazyka pôvodných obyvateľov stredného Mexika a po prvý krát sa dostala do Európy v 15. storočí vďaka Španielovi Hernandovi Cortézovi, ktorý sa podieľal na dobytí Mexika.

V slovníku znamená slovo čokoláda intenzívne ochutenú horkú potravinu, ktorá sa získava z bôbov kakaovníka, pod názvom Theobroma Cacao, čo v preklade znamená pokrm bohov.

Ako prví začali kakaové bôby konzumovať Aztékovia, ktorí verili, že kakaovník pochádza priamo z raja. V americkom čokoládovom priemysle sa pod pojmom kakao rozumie sušina z kakaových zŕn a spolu s kakaovým maslom tvorí samotnú čokoládu. Tá sa spracuje do čokoládových tabuliek alebo nápoja zvaného aj horká čokoláda.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama