Leden 2009

...mh....

10. ledna 2009 v 12:02 | Mimmi |  Obrázky....




























Tak a teraz niečo z východu, ňe?


Vek tvojho mozgu...

9. ledna 2009 v 18:00 | Mimmi |  testy
Návod:

1. Klikni na Start.
2. Počkaj na 3, 2, 1.

3. Zapamätaj si pozície čísiel na obrazovke a potom klikaj na prázdne
kružnice podľa veľkosti zapamätaných čísiel - od NAJMENŠIEHO po
NEJVAČŠIE.....

4. Na konci hry Ti počítač oznámi vek Tvojho mozgu.




Jedlo - liek proti rakovine

5. ledna 2009 v 12:19 | Mimmi |  Viete že...
Vo vianočnom a novoročnom období má strava v slovenských domácnostiach iné zloženie ako inokedy. Viac sladkostí, medovníky, koláčiky, orechy, cesnak a oplátky, ryby i majonézové šaláty či obložené chlebíčky. Okrem toho, že ľudia by si mali dávať pozor na energetické hodnoty potravín, pretože sa počas sviatkov menej pohybujú, môžu v strave sledovať aj podiel vitamínov a minerálnych látok. Riadia životne dôležité procesy v organizme a majú špecifický vplyv aj na prevenciu onkologických ochorení.

Na vianočné stoly patrí ovocie, ktoré je spolu so zeleninou významným zdrojom vitamínu C, teda kyseliny askorbovej. Tá sa podieľa na dôležitých metabolických procesoch v bunkách a v tkanivách nášho tela, odbúrava toxické látky a pravdepodobne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Ako uvádza publikácia Ligy proti rakovine (LPR) Ako sa správne stravovať - Informácie a rady pre verejnosť a pacientov, ukázalo sa, že pri strave bohatej na vitamín C sa rakovina ústnej dutiny, pažeráka a žalúdka vyskytuje menej často a že chorí na rakovinu čriev častejšie trpia nedostatkom vitamínu C. Nedostatočný prívod vitamínu E pravdepodobne zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu pľúc, žalúdka alebo čreva. Aj tento vitamín sa k nám na Vianoce dostane, a to napríklad v podobe orechov. Nachádza sa aj v celozrnných obilninách, rastlinných olejoch a v listovej zelenine.

Lieskové oriešky sú s mliekom a mliečnymi výrobkami zdrojom vápnika, minerálnej látky potrebnej nielen na stavbu kostí a zubov. Podľa informácií LPR sa pri strave bohatej na vápnik vyskytuje rakovina hrubého čreva menej často, pretože vápnik viaže žlčové kyseliny a bráni tak ich nežiaducemu rozkladu. Jód patrí k minerálnym látkam, ktoré telo potrebuje v malých množstvách a ich nedostatok má vážne následky. Je súčasťou hormónov štítnej žľazy a v prípade jeho nízkeho prísunu sa zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu štítnej žľazy. Potrebné množstvo tohto stopového prvku zabezpečuje jódovaná kuchynská soľ a pravidelná konzumácia morských rýb. Ryby, mäso, vajcia, cibuľa, cesnak a najmä obilie poskytujú organizmu aj ďalší stopový prvok - selén. Nedostatok selénu má podľa onkologických výskumov podporovať rast rakoviny všetkých orgánov, vrátane kože. Pri seléne je však potrebné dodržiavať denný prívod od 20 do 200 mikrogramov, pretože nadbytok tohto stopového prvku škodí. Vyvážená a zdravá strava má významnú úlohu v prevencii rôznych ochorení, vrátane tých onkologických. Rakovina je zložitý proces a nezávisí iba od stravovacích návykov, ale existujú isté súvislosti medzi jej vznikom a výživou.




V chrípkovom období žiadne diéty...

5. ledna 2009 v 12:16 | Mimmi |  Viete že...
Držanie diéty v chrípkovom období môže oslabiť schopnosť tela bojovať proti vírusu. Tvrdí to vedecký tím z Michiganskej štátnej univerzity v článku publikovanom v Journal of Nutrition. Experimentom zistili, že myši, ktoré prijali zhruba o 40 percent kalórií menej ako ostatné, horšie čelili infekcii. Ich telo nedokázalo vyrobiť dosť protilátok aj napriek tomu, že zvieratá prijímali adekvátne množstvo vitamínov a minerálov. Navyše, zotavovali sa dlhšie a objavili sa u nich ďalšie príznaky zhoršeného zdravia. Autorka štúdie Elizabeth Gardner tvrdí, že ľudia sú horšie pripravení na boj s vírusom, ak znižujú svoj príjem kalórií. Platí to aj vtedy, ak sa dali zaočkovať proti chrípke. "Ak je typ vírusu chrípky, ktorým sa osoba nakazila, odlišný od typu obsiahnutom vo vakcíne, vaše telo ju potom vníma ako prvotnú infekciu a musí vyrábať protilátky," vyjadrila sa. Tím upozornil, že to nie je signál, aby sa ľudia diétam vyhýbali po celý rok. Chudnutie treba podľa nich odložiť na obdobie, kedy nehrozí nakazenie chrípkou.


Horúčku porazí baktéria

5. ledna 2009 v 12:13 | Mimmi |  Viete že...
Pred horúčkou dengue, ktorú prenášajú komáre, môže ľudí ochrániť iba baktéria Wolbachia. Podľa austrálskych vedcov sa baktéria Wolbachia, ktorá komárom skracuje život na polovicu, v laboratórnych podmienkach úspešne rozšírila na celú populáciu, a keďže chorobu prenášajú len staršie komáre, mohlo by to zastaviť jej šírenie. To, ako sa bude baktéria šíriť mimo laboratória, však vedci ešte len zistia. Rovnako sa môže stať, že sa vírus dengue prispôsobí, aby prežil.

Vo svete, najmä tropických oblastiach, sa ročne vyskytujú tisícky prípadov horúčky dengue. Na ľudí sa vírus prenáša pri bodnutí komárom. Snaha vyhladiť komáre pomocou insekticídov sa však stretla s neúspechom - napríklad aj preto, že si postupne vybudovali rezistenciu voči používaným chemikáliám. Použitie Wolbachie na kontrolu populácie komárov navrhovali vedci aj v minulosti, no až aktuálna štúdia priniesla nádej, že môže skutočne zabrať, i keď zatiaľ ju testovali len v laboratórnych podmienkach.

Vedci z University of Queensland v austrálskom Brisbane použili druh Wolbachie, ktorý skracuje život hostiteľa na polovicu. Komáre, ktoré prenášajú vírus dengue, ale nie sú prirodzene náchylné k nákaze touto baktériou, pre úspešné infikovanie ju preto museli upraviť.

Podľa výskumu sa baktéria môže preniesť z infikovanej matky na potomkov. Hmyz prenášajúci chorobu by tak mal vyhynúť. Okrem toho Wolbachia spôsobuje, že infikované samčeky môžu produkovať potomstvo len s infikovanými samičkami. V populácii laboratórnych komárov sa baktéria úspešne rozšírila a skrátila im život na niekoľko týždňov, čo môže byť podľa vedcov veľmi dôležité. Komár, ktorý získa vírus dengue po bodnutí nakazeného zvieraťa alebo človeka, totiž chorobu prenáša až po inkubačnej dobe, ktorá trvá jeden až tri týždne. To znamená, že potenciálne nebezpečné budú len staršie komáre, no i tie by mali časom vyhynúť.

Andrew Read a Matthew Thomas, ktorí sú špecialistami na dynamiku infekčných chorôb z americkej Pennsylvania State University, však tvrdia, že i keď môže skutočne dôjsť k značnej redukcii v počte nakazených, vedci sa budú musieť popasovať s viacerými prekážkami. Otázkou podľa nich zostáva, či dokážu odstrániť dostatok infikovaných komárov. Príliš virulentný druh Wolbachie by napríklad spôsobil jej veľmi pomalé šírenie a museli by vypustiť väčšie množstvo nakazených komárov. Možná je podľa nich aj mutácia víru dengue tak, aby sa nákaza šírila po kratšej inkubačnej dobe.