Ako sa správne stravovať?

30. září 2008 v 19:45 | Mimmi |  Starostlivosť o...
Mnohí z nás si len veľmi málo uvedomujú, že jedlo a nápoje zohrávajú pri našom zdraví mimoriadnu úlohu. Sú liekmi i jedmi, a každým sústom, ktoré vložíte do úst si ubližujete, alebo naopak robíte niečo pre svoje zdravie. Správna strava dokáže zázraky, vie dokonca bojovať aj so zlou genetickou výbavou.

Podľa odborníkov je správna strava natoľko dôležitá, že jej zanedbanie nedokáže napraviť ani nasadenie liekov, či dobrá genetická výbava. Nesprávanými stravovacími návykmi si môžeme zdravie bez problémov zničiť za krátku dobu. Na našom zdraví sa totiž strava a pohyb podpisujú až zo sedemdesiatich percent. Len zvyšných tridsať ovplyvňujú zdravotná starostlivosť a genetické danosti.

Ako sa stravujete?
Konzumujete viac potraviny, ktoré vášmu zdraviu škodia, alebo sa stravujete tak, že môžete s pokojným svedomím povedať, že každý váš hlt je pre zdravie. Mnohí z nás si vôbec neuvedomujú, čo všetko im môže hroziť. Zlá strava stojí napríklad za veľkou a stále sa rozširujúcou vlnou cukrovky, pričom riziko hrozí každému.

Zdravé produkty
Odborníci na zdravú výživu varujú ľudí, aby sa nenechali nalákať na "zdravé produkty", ktoré reklama odporúča konzumovať vo veľkých množstvách. Všetkého veľa škodí, a viac sú potraviny obohacované, napríklad o vitamíny, alebo minerálne látky, tým paradoxne môžu byť nezdravšie.

Tak predsa ovocie a zelenina!
Pokiaľ človek konzumuje v dostatočnom množstve čerstvé ovocie a zeleninu a udržiava svoj jedálny lístok pestrý a vyvážený, nepotrebuje potraviny obohacované ani o vlákninu, ani o vitamíny. Ich pôvod je totiž umelý a nedokáže v dostatočnej miere nahradiť prirodzené zdroje týchto látok. Telo na ne tiež reaguje odlišne.


Naopak potraviny, ktoré majú znížený obsah živočíšneho tuku a nižší energetický obsah sú pre vaše zdravie prospešné. Dlhodobé trendy ukazujú, že naše stravovacie návyky sa za posledných pätnásť rokov značne zmenili. Nesúvisí to len s osvetou a zodpovednejším prístupom k stravovaniu, ale v mnohých prípadoch skôr s vysokými cenami potravín. Ukazuje sa to napríklad na spotrebe mäsa, pričom klesla konzumácia hovädzieho i bravčového a preferuje sa viac hydina.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama